فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 74، پاییز 1401)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 74، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سارا حیدری، مهدی اسمعیلی صدرآبادی*، روح الله محمدعلی نژاد عمران صفحات 19-37
    امیرمومنان علی علیه السلام به مثابه یک حاکم سخن دان در هنگام نوشتن عهدنامه مالک اشتر به ترتیبی منطقی و عاقلانه به تقنین و تنظیم این فرمان همت گماشتند. از دیگر سو امیرمومنان علی علیه السلام هم به سابقه تمدنی و فرهیختگی مصر، هنگام تنظیم و تدوین عهدنامه توجه داشته و  اوضاع، مقتضیات و ضروریات جامعه مصر را در تدوین عهدنامه لحاظ کرده اند. امام علیه السلام با لحاظ این ویژگی، مالک اشتر را به آن دیار رهسپار کردند. در این پژوهش با تاکید بر همین گزاره و با روش توصیفی -تحلیلی و رویکرد تحلیل گفتمان فرکلاف مشخص شد امیرمومنان علیه السلام با توجه به معضلات موجود جوامع اسلامی به خصوص سرزمین مصر، منشور حکومتی را در نهایت فصاحت و بلاغت نگاشتند. از رهگذر شناخت ابعاد زبانی و ادبی عهدنامه مالک اشتر می توان به ایدیولوژی حاکم بر عهدنامه دست پیدا کرد. در این مسیر گزاره متناسب با شرایط جامعه مصر در عهد نامه قابل شناسایی است؛ همچنین ایدیولوژی دینی در عهد نامه مالک اشتر از فراوانی و تکرار قابل ملاحظه ای برخوردار است. آنچه در شکل گیری ایدیولوژی و زیربنای معرفتی- فکری عهدنامه نقش اساسی داشته، بوم شناسی و شناخت جامع امام علی علیه السلام از مردم مصر و به عبارت دیگر شناخت بافت اجتماعی مصر بوده که با توجه به معضلات جامعه مصر، همواره انگاره دینی خویش در شرایط مختلف برای حکومت داری اسلامی به کار گیرند. با وجود این عهدنامه در عین حال که تاریخ مند است، برای دیگران و اعصار و امصار هم قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: عهدنامه، مالک اشتر، تحلیل گفتمان، نورمن فرکلاف
  • الناز پروانه زاد* صفحات 39-55
    عهدنامه مالک اشتر در قالب نامه 53 نهج البلاغه، حاوی موضوعات مهمی درباره هنجارهای سیاست اخلاقی و الهیات سیاسی است که در آن بخش های مهمی از تکالیف و وظایف زمامداران تربیت شده در بستر قرآن کریم ذکر می شود و در هر دو وجه فردی و اجتماعی موضوعاتی را به مطالعه می آورد که رشد انسان اجتماعی را در شهروندان را ارتقا می دهد. در این مقاله اهتمام این است با استفاده از روش تحقیق اسنادی که بر تحلیل و تفسیر آموزه های نهج البلاغه- خصوصا نامه 53- استوار شده اند این پرسش را مطرح نماییم که اصولا چه رابطه ای میان اصول تربیت توحیدی، نقش تربیتی زمامدار متعهد به کمال و البته امر سیاسی در جوامع دینی برقرار است؟ در مواجهه با این پرسش، و معطوف به نمونه های وارده از متن نهج البلاغه به نظر می رسد می توان این فرضیه را به آزمون نهاد که «ایمان قلبی و عقل سیاسی امام علی علیه السلام وجوه مهمی از اخلاق فردی و رفتار اجتماعی زمامداران را در جوامع دینی منعکس کرده و نهایتا بنیان های مستحکمی از تربیت انسان سیاسی و تشکیل جامعه ای پویا و رو به کمال را ارایه می کند.» بدین ترتیب، ضمن بررسی گزاره های بنیادین نهج البلاغه روشن می شود که از بعد حکومت دینی، امام علی علیه السلام این الگوی راستین در تلفیق تربیت دینی افراد و هنجارهای امر سیاسی حکومت به شمار می رود که همبستگی عملی این دو موضوع را در ساخت انسان اجتماعی و تحقق حاکمیت حق الهی عینیت بخشید.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، نامه 53، تربیت انسان، اخلاق فردی و اجتماعی، هنجارهای حکومت دینی
  • فاطمه فیض* صفحات 57-74
    نهج البلاغه کتاب سیاست، برهان، بصیرت و نماد ناب تفکر اسلامی و راهبر شیونات اخلاقی، دینی و اجتماعی مسلمانان است. این اثر سترگ در دوره معاصر از جهت شکل و محتوا در پرتو نظریات متعددی مورد بررسی قرارگرفته که نشان از وسعت جهان بینی نهج البلاغه و همگرایی با جدیدترین مکاتب و رویکردهای فکری از جمله پراگماتیسم یا مکتب اصالت عمل است. این جریان، نگرشی فلسفی با سنگ بنای تجربه و عمل گرایی است و در پاره ای موارد به سمت مصلحت گرایی و ابزارانگاری پیش می رود. بدون شک نهج البلاغه از جهات زیادی با یک اثر سیاسی هم ترازی می کند؛ زیرا در بسیاری از خطبه ها و نامه ها، امام علیه السلام در نقش یک حاکم و آمر، اندیشه های سیاسی خود را به مردم و امیران ابلاغ می نماید که قابلیت بررسی در پرتو مولفه های سیاسی مکتب پراگماتیسم را دارد، و عهد نامه امام علیه السلام به مالک اشتر یکی از آنهاست. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی بر آن است تا با جهت گیری علمی به جستجوی پارادایم فکری پراگماتیسم سیاسی در نامه امام علیه السلام به مالک اشتر در نهج البلاغه پرداخته و میزان تطابق و همخوانی و تحلیل مولفه های این جریان را مورد سنجش قرار دهد. نتایج پژوهش نشان می دهد که گزاره های ارزشی پراگماتیسم سیاسی نظیر واقع بینی، عمل گرایی و نتیجه گرایی در این عهدنامه به عنوان سه محور مهم پراگماتیسم که متناسب با مبانی نظری و تعالیم اسلام و عدل الهی است، با جلوه های مختلفی توسط امام علیه السلام به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، پراگماتیسم سیاسی، نامه مالک اشتر، عمل گرایی، واقع بینی
  • محمدحسن تقیه*، الهام خجسته، فرانک ناجی صفحات 75-100

    یکی از مهم ترین چالش های ترجمه متون دینی و ادبی، پرکردن خلاهای واژگانی در زبان مقصد است. نهج البلاغه حضرت علی علیه السلام نمونه بارز این گونه متون است. بی گمان موضوع خلاهای واژگانی در پی عناصر فرهنگی پدید آمده، و لازم و ملزوم یکدیگرند. پژوهش حاضر به عنوان یکی از معدود پژوهش های علمی دو زبانه ای به نقاط ضعف و قوت استاد طاهره صفارزاده، مترجم فارسی و انگلیسی عهدنامه مالک اشتر بر اساس الگوی نظری پیتر نیومارک می پردازد. هم چنان که در پی کاستن ضعف های ترجمه و تقویت مترجمان متون دینی و ادبی برای پرکردن خلاهای واژگانی است. هرچند ترجمه کتاب نهج البلاغه به زبان فارسی پیشینه دیرینه ای دارد اما به نظر می رسد نقد هم زمانی چندزبانی ترجمه های این اثر ارزشمند، کمتر مورد توجه منتقدان ترجمه قرار گرفته است. به همین دلیل، این پژوهش با روشی توصیفی تحلیلی سعی دارد تا تفاوت رویکرد مترجم در ترجمه دو زبان، با دو فرهنگ متفاوت را نشان دهد. نتایج این تحقیق، گویای آن است که پربسامدترین روش ترجمه به زبان فارسی، تکنیک دگرنویسی با بسامد 15%، و کم بسامدترین آن تکنیک توضیحات با بسامد 0.35% است. هم چنان که پربسامدترین روش ترجمه به زبان انگلیسی تکنیک دگرنویسی با بسامد32.44% و کم بسامدترین آن تکنیک توضیحات با بسامد 0.38% است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، ترجمه فارسی، ترجمه انگلیسی، عهدنامه مالک اشتر، خلا واژگانی، راهبردهای ترجمه نیومارک
  • علی نقی امیری، ابوالفضل گائینی*، فاطمه عالمی طامه صفحات 101-136
    هدف پژوهش پیش رو شناسایی ابعاد مدیریت استراتژیک در نامه 53 با رویکرد استراتژیک و مقایسه این الگوی اسلامی با الگوهای موجود و ارایه یک الگو در سطح حاکمیت است. روش جمع آوری داده ها از روش تحلیل محتوا است. در نهایت برای اعتبار  روایی کدها و مضامین استخراج شده به تایید 10 تن از آشنایان به نهج البلاغه رسید، که در مجموع 273 شاخص و 57 مولفه و 14 مقوله بدست آمد که به تایید خبرگان رسید و محورهای مدل شامل 3 محور تدوین، اجرا و ارزیابی بدست آمد. بر اساس بررسی های صورت گرفته، این نامه علاوه بر تمامی ابعاد مطرح شده در الگوهای موجود ، به ابعادی توجه نموده که در دیگر مدل ها مورد غفلت واقع شده است: در بعد تدوین استراتژی به اصول اخلاقی، فرهنگی و بومی سازی  و در بعد اجرا و تخصیص منابع و مدیریت زمان، به شاخصه های معنوی و برنامه ریزی در سطح فردی توجه دارد؛ و از حیث ساختار فرماندهی، خداوند به عنوان مبدا فرماندهی در نظر گرفته می شود؛ اما در مدل های موجود، مبدا فرماندهی، انسان معرفی می شود. همچنین به مسایل روانی و اخلاقی در عزل و نصب ها و در بعد ارزیابی به ملاقات حضوری با مردم و عدم کنترل بیش از حد زیردستان تاکید دارد. درآخر با استفاده از نامه 53 به یک الگوی مدیریت استراتژیک اسلامی که تفکر و برنامه ریزی را توامان در خود دارد و با فرهنگ بومی و اسلامی ما از  تناسب بالاتری نسبت به مدل های موجود برخوردار است دست می یابیم.
    کلیدواژگان: نامه 53 نهج البلاغه، مدیریت استراتژیک، تفکراستراتژیک، برنامه ریزی استراتژیک، حاکمیت
  • فائزه قدردان جوان*، نعمت الله فیروزی صفحات 137-159
    نامه 53 نهج البلاغه، یک منشور و الگوی جامع، برای نظام سازمانی و اداری است که می شود بر اساس آن برای هر مساله حکومتی، میزانی را مشخص نمود. یکی از مسایل مهم، میزان مشخص شده برای حقوق مدیران می باشد که مقدار حقوق و دلایل آن به صورت کامل ذکر شده است. این مقاله با استفاده از توصیف و تحلیل نامه 53 نهج البلاغه، روایات و نیز یادداشت برداری کتابخانه ای به این یافته رسیده است که منظور از «اسبغ علیهم الارزاق» در پرداخت حقوق مدیران، حقوقی مد نظر هست که مدیر بتواند به راحتی زندگی کند و دغدغه معیشتی نداشته باشد. امام علی علیه السلام سه هدف اصلاح مدیر، جلوگیری از خیانت و اطاعت از فرامین را از دلایل حقوق مکفی بیان می فرمایند و با توصیه های موکد بر ساده زیستی مدیران، آن ها را از ساختن یک زندگی اشرافی برحذر داشته و مساوات با کارمندان زیرمجموعه خود را از ویژگی های برتر یک مدیر برشمرده اند. این همدلی و مساوات، نتیجه اش ایجاد رابطه قلبی کارمندان با مدیر می باشد که سلسله وار به رابطه قلبی با رهبر حکومت می رسد و این مهم ترین ابزار برای پایداری یک حکومت و دولت خواهد بود.
    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، بهره وری، پایداری حکومت، پاداش و مزایا، حقوق مدیران
  • مریم خداوردیان*، نیکو دیالمه، طیبه عباسی صفحات 161-187
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های چابکی سازمان های آموزشی بر اساس دیدگاه امام علیj است. روش پژوهش کیفی، از نوع تحلیل متن به شیوه ی استقرایی - قیاسی است. منبع داده ها، کتب نهج البلاغه و غررالحکم و دررالکلم است. جمع آوری اطلاعات به دو روش، تحلیل محتوای متن و مصاحبه انجام شده است. بدین منظور با استفاده از کدگذاری باز، محوری، منتخب، داده های لازم از نهج البلاغه و غررالحکم جمع آوری و سپس در جهت پایایی و روایی مقوله ها از روش مثلث سازی استفاده شده است. نهایتا، تعداد 10 نفر از متخصصان مدیریت آموزشی و معارف اسلامی، مفاهیم استخراج شده را مورد بررسی قرار داده اند. روش نمونه گیری هدفمند، باتوجه به غنای اطلاعاتی و دردسترس بودن تا حد اشباع مقوله ای بوده است. یافته ها حاکی از 8 مولفه و 27 زیر مولفه است، مولفه ها عبارت اند از: شیوه مدیریت و رهبری، مدیریت نیروی انسانی، انعطاف پذیری، پاسخگویی، مدیریت دانش، زمان انجام کار، اصلاح امور و بهبود شرایط، پیش بینی و استفاده از فرصت ها. برخی از زیر مولفه ها عبارت اند از: مشورت با افراد شایسته، نظارت و ارزشیابی، مدارا و رفق ورزی، توجه به زمانه خود، توجه به تهدیدها و مهارکردن آن ها، آینده نگری، غنیمت شمردن فرصت ها. براین اساس می توان نتیجه گیری کرد، سازمان های آموزشی در جوامع اسلامی باید بر اساس اصول ارزشی خود به پایه ریزی نظامی مناسب مبادرت ورزند تا بتوانند اصول، روش ها و کارکردهای خود را از حالت ایستا خارج کرده و خواسته هایشان را متناسب با دگرگونی های محیطی شاداب وزنده نگه دارند.
    کلیدواژگان: چابکی سازمان، سازمان های آموزشی، شیوه مدیریت و رهبری، نهج البلاغه، غررالحکم و دررالکلم
  • زین العابدین خدمتی بیدگلی*، رضا سیمبر، ارسلان قربانی شیخ نشین، احمد جانسیز صفحات 189-215
    رابطه اخلاق و سیاست یکی از مسایل همیشگی نظریه های غالب در روابط بین الملل بوده است. نظریه لیبرالیسم به عنوان یکی از مهم ترین نظریه های روابط بین الملل، اصول و آموزه های مشخص و تعریف شده ای در زمینه اخلاق سیاسی دارد که ریشه در مبانی هستی شناسی آن دارد. در این مقاله تلاش می شود تا این آموزه ها با اخلاق سیاسی در سیره علوی مقایسه شود. در این مقاله، به افتراق ها و اشتراک های اخلاق سیاسی در سیره ی علوی بر اساس عهدنامه ی مالک اشتر رحمه الله و نظریه ی لیبرالیسم در روابط بین الملل از منظر هستی شناسی اشاره می شود و بیان می دارد که اخلاق سیاسی مدنظر سیره ی علوی که مبتنی بر هستی شناسی اسلامی و برپایه ی ارزش های اخلاقی است؛ به طور ماهوی با نگرش و قرین های غربی خود که فاقد هنجارهای اخلاقی اند، متفاوت است. یافته های این پژوهش، نشان می دهد که آموزه های اخلاق سیاسی نظریه لیبرالیسم نه تنها به بهبود وضعیت اخلاق سیاسی در میان ملت ها کمکی نکرده، بلکه به دلیل مبانی هستی شناسی آن سبب شده تا فضایل اخلاقی بیش ازپیش در نتیجه پیگیری سیاست های منفعت طلبانه نادیده گرفته شوند. به نظر می رسد  جهان امروز نیازمند بازنگری در هستی شناسی اخلاق سیاسی روابط بین الملل است و در این میان، بررسی آموزه های علوی به خوبی می تواند جامعه جهانی را به سمت فضایل انسانی و حاکم شدن محیط انسان دوستانه و اخلاقی در روابط بین الملل رهنمون سازد..
    کلیدواژگان: اخلاق سیاسی، هستی شناسی، لیبرالیسم، اسلام، نهج البلاغه، امام علی علیه السلام
  • حمیدرضا طالقانی(ورکشی)*، بیژن حاجی عزیزی صفحات 217-240
    آغاز توجه به حقوق گروه های اقلیت به عنوان بخشی از حقوق بشر و به عنوان یکی از مباحث بین المللی به  قرن نوزدهم میلادی بر می گردد که در قرن بیستم به اوج خود رسید. از آنجایی که نظام های حقوقی بر پایه رای اکثریت شکل می گیرد و رعایت حقوق اقلیت ها در این نظام ها از دغدغه های مهم حقوق بشر است، جایگاه گروه های اقلیت در نظام های متاثر از اسناد بین المللی و نظام الهی انعکاس یافته در عهدنامه مالک اشتر (نامه 53 نهج البلاغه) چگونه است؟ بر این اساس پژوهش حاضر با روش کتابخانه ای؛ توصیفی - تحلیلی  به مطالعه تطبیقی و وجوه تمایز دو نظام مذکور پرداخته و حاصل اینکه در حکومت امام علی علیه السلام یعنی؛ هزار سال پیش تر از سایر جوامع به حقوق اقلیت ها توجه شده است و در نظام علوی سعی بر کاهش فاصله های میان اقلیت ها شده است. بر اساس سیره حکومتی و فرمایشات امام علی علیه السلام در نهج البلاغه بویژه عهدنامه مالک اشتر تعهدات حقوقی نسبت به اقلیت ها ایجابی و الزامی است و در وضع حقوق اقلیت ها به جوانب (مادی و معنوی) انسان توجه شده است اما در اسناد بین المللی ضمن پر رنگ جلوه دادن مرزهای بین گروه های اقلیت، حقوق اقلیت ها بر اساس اصالت فردی است و تعهدات دولت ها در معاهدات سلبی است.
    کلیدواژگان: حقوق اقلیت ها، مطالعه تطبیقی، امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، عهدنامه مالک اشتر، اسناد بین المللی
  • حبیب الله حلیمی جلودار*، مرتضی علویان، ابوذر نیک جهان صفحات 241-262
    "حکمرانی خوب" که اخیرا توسط اندیشمندان غربی مطرح شده است، به واقع مدلی برای ارزشیابی پیشرفت است که کشورهای غربی به دنبال القاء آن به دیگر کشورها هستند و آنرا کلید پیشرفت جوامع در حال توسعه می شمارند. "حکمرانی خوب" از وجود سه بخش: دولت، جامعه مدنی و بخش خصوصی توام با ارتباطات متقابل آنها و ویژگی های هشت گانه: پاسخگویی، شفافیت، مسوولیت پذیری، حاکمیت و برابری، رضایت و توافق جمعی، مشارکت، تبعیت از قوانین و مقررات و کارآیی و اثربخشی، تشکیل گردید. این نوشتار با استواری بر روش توصیفی-تحلیلی، تفاوت ماهوی و مبنایی "حکمرانی خوب" براساس تطبیق نامه 53 نهج البلاغه با آرای اسکاپی را بررسی نموده. لذا ابتدا "حکمرانی خوب" و شاخص های آن بررسی و سپس"حکمرانی خوب" و شاخص های آن براساس فرمان امام علی علیه السلام با "حکمرانی خوب" از دیدگاه نهاد های بین المللی مقایسه گردید. نتیجه اینکه "حکمرانی خوب" از دیدگاه نهادهای بین المللی یا منطق ه ای آن(اسکاپ) بر محوریت انسان استوار است؛ در حالیکه "حکمرانی خوب و شایسته" براساس شاخص های نامه 53 نهج البلاغه بر محوریت خدا قرار گرفته که تمام ابعاد زندگی انسان را به شیوه ای کاملتر دیده است. تفاوت اساسی حکمرانی براساس نامه 53 نهج البلاغه با "حکمرانی خوب"(اسکاپی)، در مبانی قانون گذاری است، زیرا امام علیه السلام، قانون و قانون گذاری را منحصر به خداوند یا کسانی می دانند که از طرف خداوند باشند در حالیکه در نوع اسکاپی، قانون و قانون گذار، مردمند.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، نامه53 نهج البلاغه، اسکاپ، شاخص ها شایسته
  • صفحات 263-273
|
  • Sara Heydari, MAHDI Esmaeili Sadr Abadi *, Roohallah Mohamad Ali Nejad Omran Pages 19-37
    Abstract   As an eloquent ruler, Amir al-Mu'minin Ali (AS) put effort into codifying and regulating Malik Ashtar's treaty logically and wisely. On the other hand, he paid attention to the history of civilization and education of Egypt while preparing and drafting the treaty. He considered Egyptian society's situation, requirements, and needs in drafting the treaty. Considering these features, the Imam sent Malik Ashtar to that terrestrial. Based on the descriptive-analytical method and Fairclough's discourse analysis, this research indicated that Amir al-Mu'minin Ali (AS) wrote the government charter with the utmost eloquence, considering the existing problems of Islamic societies, especially in Egypt. By understanding the linguistic and literary dimensions of Malik Ashtar's treaty, one can understand the treaty's ideology. In this way, the proposition according to the conditions of the Egyptian society can be identified; on the other hand, the religious ideology in Malik Ashtar's treaty has multiple frequencies and repetition. What played a significant role in the formation of the ideology and cognitive-intellectual foundation of the treaty was Imam Ali's comprehensive knowledge of the Egyptian people and his knowledge of the Egyptian social context. According to the problems of Egyptian society, he always had his religious concept in different conditions for Islamic governance. Even though this treaty is historical, it can also be used for other nations and ages.
    Keywords: Treaty, Malik Ashtar, Discourse Analysis, Norman Fairclough
  • ELNAZ PARVANEHZAD * Pages 39-55
    Malik Ashtar's treaty in the form of letter 53 of Nahj al-Balaghah contains essential issues about the norms of moral policy and political theology, in which significant parts of the duties and responsibilities of governors trained in the context of the Holy Quran are mentioned in both individual and social aspects. It also includes subjects that promote the growth of sociable human beings among citizens. The present article, through researching documents, merely based on the analysis and interpretation of the teachings of Nahj al-Balaghah - letter 53 - raises this question "what is the relationship between the principles of monotheistic education and the educational role of the leader who is committed to perfection and political issue in religious societies?" Based on this question and the examples from the Nahj al-Balaghah, we can propose this hypothesis that "the heart's faith and political intellect of Imam Ali (AS) have reflected important aspects of personal ethics and social behavior of rulers in religious societies. These aspects ultimately provide solid foundations for the education of a political individual and the formation of a dynamic and perfect society." In this way, while examining the fundamental propositions of Nahj al-Balaghah, it becomes clear that from the perspective of religious government, Imam Ali (AS) is the actual model in combining the religious education of individuals and the norms of the political affairs of the government, which is the practical correlation of these two. The practical correlation between these two issues can objectify the manifestation of sociable human beings and the realization of divine rights.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, Letter 53, human education, individual, social ethics, norms of religious government
  • Fatemeh Feyz * Pages 57-74
    Nahj al-Balaghah is a book of policies, proofs, and insights. It is the pure symbol of Islamic thinking and a guide to the moral, religious, and social affairs of all Muslims. In the contemporary era, in the light of several theories, the form and content of this extraordinary work have been examined, which indicates the breadth of Nahj al-Balaghah's worldview and its convergence with the latest schools and intellectual approaches, such as pragmatism or the school of action's authenticity. This approach is a philosophical attitude based on experience and pragmatism, and in some cases, it moves towards expediency and instrumentalism. In many ways, undoubtedly, Nahj al-Balaghah is similar to political manuscripts, because in many sermons and letters, the Imam, in the role of a ruler and commander, communicates his political thoughts to the people and emirs, which can be examined in the light of the political components of the school of pragmatism, and the letter of Imam Ali to Malik Ashtar is one of them. This research, through a descriptive-analytical method and scientific approach, aims to investigate the intellectual paradigm of political pragmatism in the Imam's letter to Malik Ashtar, analyze its components, and measure its compatibility. The results of the research show that Imam (AS) has used the value propositions of political pragmatism such as realism, pragmatism, and consequentialism in this treaty as the three essential axes of pragmatism, which are in accordance with the theoretical foundations and teachings of Islam and divine justice.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, political pragmatism, Malik Ashtar's letter, Pragmatism, Realism
  • Mohamad Hassan Taqiyeh *, Elham Khojaste, Faranak Naji Pages 75-100

    One of the most critical challenges in translating religious and literary texts is filling the lexical gaps in the target language. The Nahj al-Balaghah of Hazrat Ali (AS) is a clear example of this type of text. Undoubtedly, the issue of lexical gaps arose after cultural elements, and they are necessary for each other. As a bilingual scientific study, this research deals with the weaknesses and strengths of Safarzadeh, the Persian and English translator of Malik Ashtar's treaty based on Newmark's theoretical model. Also, it seeks to reduce the weaknesses of translation and strengthen the translators of religious and literary texts to fill vocabulary gaps. Although the translation of the Nahj al-Balaghah into Persian has a long history, it seems that the simultaneous multilingual criticism of the translations of this valuable work has received less attention from translation critics. Therefore, this research with a descriptive-analytical method tries to show the difference in the translator's approach while translating two languages with different cultures. The results show that the most frequent technique of Persian translation is rewriting, with a frequency of 15%, and the least frequent is explanation (0.35%). Also, the most frequent technique of translation into English is rewriting (32.44%), and the least frequent is explanation (0.38%).

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Persian translation, English Translation, Malik Ashtar's treaty, Lexical Gap, Newmark's translation strategies
  • Alinaghi Amiri, Abolfazl Gaeini *, Fatemeh Alemi Tameh Pages 101-136
    The current research aims to identify the dimensions of strategic management in letter 53 through a strategic approach. Then seeks to compare the Islamic model with existing models and present a model at the governance level. The data collection method is content analysis. To confirm the validity of the extracted codes and themes, 10 people familiar with Nahj al-Balaghah checked these codes. In total, 273 indicators, 57 components, and 14 categories were obtained and approved by the experts. The model included 3 axes of formulation, implementation, and evaluation. The findings indicated that letter 53, in addition to all the dimensions mentioned in present models, has paid attention to the dimensions neglected by other models. For example, this model considers ethical, cultural, and localization principles in the development strategy. Also, in the implementation, allocation of resources, and time management, the model pays attention to spiritual characteristics and planning at the individual level. Yet, regarding command structure, this model considers God as the source, but other models consider humans as the source of the command. This model also emphasizes psychological and moral issues in the dismissal and employment of people. In the assessment aspect, it considers meeting people in person and not controlling subordinates. In conclusion, using letter 53, the authors achieve an Islamic strategic management model that combines thinking and planning and is more compatible with our native and Islamic culture than the existing models.
    Keywords: Nahj al-Balagheh's letter 53, strategic management, Strategic Thinking, Strategic Planning, Governance
  • Faezeh Ghadrdanjavan *, Nematollah Firoozi Pages 137-159
    Letter 53 of Nahj al-Balaghah is a charter and a comprehensive model for the organizational and administrative system, based on which a measure can be determined for each governmental issue. One of the crucial issues is managers' salaries, and in this letter, the amount and reasons for paying these salaries have been mentioned in detail. This article, through the description and analysis of letter 53 of Nahj al-Balaghah, as well as narrations and library notes, has concluded that the meaning of "asbegh alaihim al-arzaq" in the payment of managers' salaries is the salary by which managers can live comfortably without worrying about their livelihood. Imam Ali (AS) states that reforming the manager, preventing betrayal, and obeying orders are among the main reasons for paying sufficient salaries. By emphasizing simplicity, he warned managers about living an aristocratic life and mentioned equality as one of the best qualities of a manager. The result of this empathy and equality with subordinates is the creation of a cordial relationship between the employees and the manager, which gradually reaches a cordial relationship with the leader of the government, and this will be the most important tool for the stability of a government.
    Keywords: Imam Ali (AS), Productivity, stability of government, rewards, managers' salaries
  • Maryam Khodaverdian *, Nikoo Diahameh, Tayyebe Abbasi Pages 161-187
    The present research aims to identify agility components in educational organizations based on Imam Ali's (AS) standpoint. The authors used a qualitative research method and an inductive-deductive type of text analysis. The data source is Nahj al-Balaghah, Ghurar al-Hikam, and Durar al-Kalim. Data collection has been done in two ways: text content analysis and interviews. For this purpose, using open, axial, selective coding, necessary data was collected from Nahj al-Balaghah and Gharral al-Hakm. Then a triangulation was used for the reliability and validity of the categories. Finally, 10 experts in educational management and Islamic education have examined the extracted concepts. According to the richness of information and availability, the purposive sampling method has been done to the extent of categorical saturation. The findings indicate 8 components and 27 sub-components. The components were management and leadership style, human resource management, flexibility, accountability, knowledge management, work time, correcting affairs and improving conditions, forecasting, and using opportunities. Some sub-components included consultation with competent people, monitoring and evaluation, tolerance and friendliness, paying attention to your time, paying attention to threats and curbing them, foresight, and seizing opportunities. It can be concluded that educational organizations in Islamic societies should make an appropriate military foundation based on their value principles to move their principles, methods, and functions out of a static state and keep their demands fresh and alive in accordance with the changes in the environment.
    Keywords: Organizational Agility, educational organizations, management, leadership style, Nahj al-Balaghah, Ghurar al-Hikam, Durar al-Kalim
  • Zeinolabedin Khedmati Bidgoli *, Reza Simbar, Arsalan Ghorbani, Ahmad Jansiz Pages 189-215
    One of the constant issues in the prevailing theories of international relations is the relationship between ethics and politics. The theory of liberalism, as one of the most influential theories of international relations, has specific political ethics doctrines rooted in its ontological foundations. In this article, an attempt is made to compare these teachings with political ethics in the Alavi seerah. So, the differences and commonalities of political ethics in the Alavi seerah based on Malik Ashtar's treaty and liberalism theory in international relations are pointed out according to ontology to display that the political ethics considered by the Alavi seerah, which is based on Islamic ontology and based on moral values, is essentially different from its Western counterparts, which lack moral norms. The findings of this research indicated that the moral and political doctrines of the theory of liberalism have not only not helped to improve the moral and political situation among the nations, but due to its ontological foundations, moral virtues have been ignored more and more as a result of pursuing self-interested policies. It seems that today's world needs a review of the ethical and political ontology of international relations. In the meantime, studying Alavi seerah can guide the world community toward human virtues and the governance of a humanitarian and ethical environment in international relations.
    Keywords: political ethics, ontology, Liberalism, Islam, Nahj al-Balaghah Imam Ali (AS)
  • Hamidreza Taleghani *, Bizhan Haji Afzizi _ Pages 217-240
    Paying attention to the rights of minority groups as a part of human rights and as one of the topics of international debate dates back to the 19th century. This topic reached its peak in the 20th century. Since legal systems are formed based on the majority vote, respecting the rights of minorities in these systems is one of the essential concerns of human rights. The present study aims to answer the question of what is the status of minority groups in the systems affected by international documents and the divine system reflected in Malik Ashtar's treaty (letter 53 of Nahj al-Balagheh). Based on this, the present research with the library and descriptive-analytical method aims to study the differences between the two systems comparatively. According to the results of the rule of Imam Ali (AS), that is; a thousand years ago, attention was paid to the rights of minorities, and the Alavi seerah tried to reduce the differences between minorities. According to the governmental policy and Imam Ali's (AS) statements in Nahj al-Balaghah, particularly the Malik Ashtar's treaty, legal obligations towards minorities are positive and mandatory, and in establishing the rights of minorities, attention has been paid to the (material and spiritual) aspects of human beings. But in international documents, the borders between minority groups are highlighted; the rights of minorities are based on individual originality, and the obligations of governments in treaties are privative.
    Keywords: minorities' rights, comparative study, Imam Ali (AS), Nahj al-Balaghah, Malik Ashtar treaty, International Documents
  • Habibollah Halimi Jloudar *, Mortaza Alavian, Abozar Nikjahan Pages 241-262
    "Good governance", recently proposed by Western thinkers, is a model for evaluating progress. Western countries seek to introduce it to other countries and consider it the key to the improvement of developing societies. Good governance includes the three sectors of the government, civil society, and the private sector, along with their mutual relations. It also embraces eight characteristics of accountability, responsibility, transparency, sovereignty and equality, satisfaction and collective agreement, participation, compliance with laws and regulations, efficiency, and effectiveness. Using the descriptive-analytical method, this article examines the substantive and fundamental differences of "good governance" by comparing letter 53 of Nahj-ul-Balagha with ESCAP opinions. Therefore, in the first step, "good governance" and its indicators were examined, and then "good governance" and its indicators based on the decree of Imam Ali (A.S) were compared with "good governance" of international institutions. The result is that "good governance" from international or regional institutions' (ESCAP) point of view is human-centered. In contrast, "good and decent governance" based on the indicators of letter 53 of Nahj al-Balaghah is God-centered and has considered all aspects of human life. The fundamental difference between governance based on letter 53 of Nahj al-Balaghah and "good governance" (ESCAP) is in the bases of legislation because the Imam (A.S) considers law and legislation exclusively to God or those who are sent by God, while in ESCAP, the law, and the legislator are people.
    Keywords: good governance, Nahj al-Balaghah's letter 53, ESCAP, Indicators, competent